Intellectueel eigendomsrecht

Uw rechten als uitgangspunt

U bent de bedenker of maker van bijvoorbeeld een product, merk, logo, handelsnaam, domeinnaam, muziekstuk of literair werk? Dan wilt u deze zaken exclusief houden en beschermen tegen inbreuk, misbruik en gebruik door anderen. U wilt dus uw intellectueel eigendomsrecht beschermen.

Intellectuele eigendomsrechten bestaan uit verschillende soorten rechten.

Auteursrecht

Auteursrecht heet ook wel copyright. Het beschermt werken van letterkunde, wetenschap of kunst. Bijvoorbeeld boeken, schilderijgen, foto's of films, maar ook de vormgeving van gebruiksvoorwerpen. Of games of tv-formats. Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet. Het recht ontstaat vanzelf en is universeel. Dit betekent dat het auteursrecht overal ter werreld kan worden ingeroepen tegen inbreuk. Een maker van een werk hoeft dus niet zijn of haar recht ergens te laten registreren. Het auteursrecht ontstaat automatisch.

Hoe te beschermen

Bij Spectrum Advocaten kunnen wij u precies vertellen hoe intellectuele eigendomsrechten ontstaan, hoe u ze kunt beschermen, hoe u ze kunt overgedragen en hoe ze verloren kunnen gaan. Uiteraard begeleiden wij u ook tijdens een eventuele gerechtelijke procedure.

Onze diensten

Onze diensten op het gebied van intellectueel eigendomsrecht zijn onder andere:

 • Wij adviseren u bij de vastlegging van uw intellectueel eigendomsrecht, zoals merk- en modelregistraties.
 • Maakt uw concurrent inbreuk op uw intellectuele eigendommen, waaronder uw merk- en handelsnaam? Of beschuldigt uw concurrent u juist van inbreuk? Wij adviseren u en, indien nodig, voeren wij de procedures die nodig zijn om uw reputatie en onderscheidend karakter te beschermen.
 • We stellen diverse contracten voor u op en beoordelen eventueel bestaande overeenkomsten. Denk hierbij aan licentie-, distributie-, agentuur-, franchise- en overdrachtsovereenkomsten.
 
"Heeft u een inbreuk op uw rechten geconstateerd? Onmiddellijke actie is vereist. Wij staan voor u klaar."

Overige rechtsgebieden

Over Spectrum Advocaten

Eerlijke en transparante advocaten met een praktische kijk op zaken.

Nieuwsbrief

Met aanmelding voor de nieuwsbrief geef ik Spectrum Advocaten toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens overeenkomstig het door Spectrum Advocaten opgestelde privacy statement

CONTACTGEGEVENS

 • Van Eedenstraat 7
  2012 EL Haarlem
 • Postbus 5554
  2000 GN  Haarlem
 • Telefoon: 023 51 73 377
 • Fax: 023 51 73 388
 • info@spectrumadvocaten.nl