Intellectueel eigendomsrecht

U bent de bedenker of maker van bijvoorbeeld een product, merk, logo, handelsnaam, domeinnaam, muziekstuk of literair werk? Dan wilt u deze zaken exclusief houden en beschermen tegen inbreuk, misbruik en gebruik door anderen. U wilt dus uw intellectueel eigendomsrecht beschermen.

Intellectuele eigendomsrechten bestaan uit verschillende soorten rechten.

Auteursrecht

Auteursrecht heet ook wel copyright. Het beschermt werken van letterkunde, wetenschap of kunst. Bijvoorbeeld boeken, schilderijgen, foto's of films, maar ook de vormgeving van gebruiksvoorwerpen. Of games of tv-formats. Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet. Het recht ontstaat vanzelf en is universeel. Dit betekent dat het auteursrecht overal ter werreld kan worden ingeroepen tegen inbreuk. Een maker van een werk hoeft dus niet zijn of haar recht ergens te laten registreren. Het auteursrecht ontstaat automatisch.

Hoe te beschermen

Bij Spectrum Advocaten kunnen wij u precies vertellen hoe intellectuele eigendomsrechten ontstaan, hoe u ze kunt beschermen, hoe u ze kunt overgedragen en hoe ze verloren kunnen gaan. Uiteraard begeleiden wij u ook tijdens een eventuele gerechtelijke procedure.

Merkenrecht

Merkenrecht richt zich op de bescherming van namen, logo's, slogans en andere tekens die dienen om producten of diensten te onderscheiden van die van anderen. Dit biedt bedrijven een waardevolle manier om hun reputatie en merkwaarde te beschermen tegen inbreuk en misbruik.

Modellenrecht

Modellenrecht richt zich op het beschermen van het uiterlijk van producten, waaronder hun vorm, textuur, kleur en decoratie. Het biedt ontwerpers en fabrikanten de mogelijkheid om hun unieke creaties te beschermen tegen namaak en nabootsing, waardoor ze een eerlijke concurrentieomgeving kunnen behouden en hun investeringen in innovatie kunnen beschermen.

Onze diensten

Onze diensten op het gebied van intellectueel eigendomsrecht zijn onder andere:

  • Wij adviseren u bij de vastlegging van uw intellectueel eigendomsrecht, zoals merk- en modelregistraties.
  • Maakt uw concurrent inbreuk op uw intellectuele eigendommen, waaronder uw merk- en handelsnaam? Of beschuldigt uw concurrent u juist van inbreuk? Wij adviseren u en, indien nodig, voeren wij de procedures die nodig zijn om uw reputatie en onderscheidend karakter te beschermen.
  • We stellen diverse contracten voor u op en beoordelen eventueel bestaande overeenkomsten. Denk hierbij aan licentie-, distributie-, agentuur-, franchise- en overdrachtsovereenkomsten.

Heeft u een vraag over intellectueel eigendomsrecht?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 

"Heeft u een inbreuk op uw rechten geconstateerd? Onmiddellijke actie is vereist. Wij staan voor u klaar."

Wij zijn er als advocaten voor u als ondernemer,
ook vóórdat u ons nodig heeft!